Zonne-energie
Zonne-energie is de snelste manier om Europa van Russisch gas af te krijgen

Zonne-energie is de snelste manier om Europa van Russisch gas af te krijgen

28 november 2022

Maar haast is geboden bij het versnellen van de energietransitie. De uitbreiding van zonne-energie in Europa groeit snel vanwege de toegenomen ambities voor hernieuwbare energie en de noodzaak om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Het Lage Emissie Scenario 2022 van Statkraft laat zien dat Europa in 2030 aanzienlijk meer zonne-energie zal hebben dan eerder werd verwacht.

Wereldwijde analyse energiemarkten

Voor het zevende jaar op rij hebben de analisten van Statkraft, de grootste producent van hernieuwbare energie, een uitgebreide analyse gemaakt van de wereldwijde energiemarkt richting 2050. Naast windenergie wordt zonne-energie beschouwd als de cruciale hernieuwbare technologie om de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van Russisch gas en de uitstoot te verminderen. De nieuwe analyse van Statkraft schat een jaarlijkse toename van de zonnecapaciteit in de EU van 45 tot 52 GW tegen 2030.

Dit is aanzienlijk hoger dan de 33 GW per jaar die analisten voor de invasie van Oekraïne verwachtten. Het is te vergelijken met een recordhoogte van 26 GW in 2021. In vergelijking met andere technologieën voor hernieuwbare energie is zonne-energie kostenefficiënt en kan de bouw minder dan twee jaar duren. Ook op wereldschaal wordt zonne-energie gezien als de winnaar in de energietransitie. In het Lage Emissie Scenario wordt het in 2035 de grootste bron van energieopwekking ter wereld.

Lees meer

Alle platformen van ODE