Zonne-energie
Essent vervangt asbestdaken door zonnepanelen

Essent vervangt asbestdaken door zonnepanelen

21 december 2018

Energieleverancier Essent gaat boeren helpen om grote asbestdaken te verwijderen en te vervangen worden.

Met het initiatief Dakvrienden krijgen (boeren)bedrijven de mogelijkheid om een groot dakoppervlak te laten vervangen door de energiemaatschappij. Op de plaats van het gesaneerde asbestdak legt Essent zonnepanelen neer.

Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent, noemt het vervangen van de asbestdaken driedubbele winst. ”Het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie”, stelt ze.

Boeren ontzorgen

Door boeren te ontzorgen wil Essent de verwijdering van de asbestdaken versnellen. ““Veel agrariërs willen wel graag laten saneren, maar zien op tegen de hoge kosten en het gedoe. Hiervoor biedt Essent de oplossing door agrariërs volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun bedrijf”, zegt Brenninkmeijer.

Asbestdaken bieden mogelijkheden

De grote hoeveelheid asbestdaken, biedt grootschalige mogelijkheiden voor verduurzaming. Op alle asbestdaken passen in totaal volgens Brennninkmeijer zo’n 17 miljoen zonnepanelen, waarmee een CO2 besparing van 3,2 megaton gerealiseerd moet kunnen worden. “Dat staat gelijk aan een bos zo groot als 320.000 voetbalvelden, ruim de oppervlakte van Limburg.” In 2019 verwacht het bedrijf 150.000 vierkante meter aan asbestdak te kunnen transformeren tot zonnedak.

Essent stelt wel voorwaarden aan de Dakvrienden-regeling. Zo gebruikt Essent de stroom, moet een dak minimaal 800 vierkante meter groot zijn en mag het niet op het noorden georiënteerd zijn. Daken op het noorden hebben minder zonlicht.

Het vervangen van asbesthoudende daken gebeurt al langere tijd. Land- en tuinbouworganisatie LTO subsidieerde boeren in 2013 al als zij hun asbestdak vervingen.  In oktober 2018 stemde de Eerste Kamer in met een verbod op asbestdaken. Vanaf 2024 moet alle asbest van Nederlandse daken verwijderd worden.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE