Zonne-energie
Essent gaat bij 70 agrarische bedrijven transformeren asbestdak in zonnepanelendak

Essent gaat bij 70 agrarische bedrijven transformeren asbestdak in zonnepanelendak

29 januari 2019

Essent lanceert Dakvrienden. (Agrarische) Bedrijven kunnen hun asbestdak hiermee kosteloos laten vervangen door een nieuw dak; in ruil daarvoor gebruikt Essent het dak om groene stroom op te wekken met zonnepanelen.

Essent verwacht in 2019 de eerste 150.000 vierkante meter asbestdak, verdeeld over 70 bedrijven, te transformeren tot zonnedak. De in totaal 75.000 zonnepanelen leveren genoeg zonne-energie op voor het stroomgebruik van meer dan 7.300 huishoudens.

Essent financiert en regelt de vervanging van het asbestdak door een nieuw dak en de eigenaren stellen hun dak ter beschikking voor de opwek van groene stroom, voor een looptijd van 20 jaar. Daarna zijn de zonnepanelen van hen.

Ruitersportcentrum Geraedts is het eerste bedrijf dat de handen ineen heeft geslagen met Essent en zijn 4.800 vierkante meter dak met asbest heeft verruild voor een nieuw dak met 660 zonnepanelen.

Op dit moment heeft Nederland volgens het energiebedrijf ongeveer 68 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan zo’n 80 procent in handen van agrariërs. Eind 2024 moet alles verwijderd zijn.

Bron: www.solarmagazine.nl

Alle platformen van ODE