Zonne-energie
Rapport Solar Power Europe: Unleashing the Full Potential of Utility-Scale Solar Generation

Rapport Solar Power Europe: Unleashing the Full Potential of Utility-Scale Solar Generation

29 januari 2019

Vandaag de dag is zonne-energie vaak de goedkoopste energiebron in veel regio’s ter wereld - en de kosten ervan blijven snel dalen. Nu beleidsmakers, investeerders en consumenten de voordelen van schone, flexibele en goedkope zonne-energie steeds meer waarderen, is de technologie de populairste bron van energieopwekking ter wereld geworden. In 2017 werd er meer zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd dan alle fossiele en nucleaire bronnen samen en bijna twee keer zo veel als windenergie.

Voor Europa verwacht Solar Power Europe de komende jaren een marktgroei van minstens 10 %. Zonne-energie heeft de mogelijkheden om een belangrijke rol te spelen in de Europese Unie om tegen 2030 haar doelstelling van 32% hernieuwbare energie te halen. Bloomberg NEF verwacht in haar New Energy Outlook 2018 een scenario van 87% hernieuwbare energie in 2050 in Europa, met 1,4 TW aan geïnstalleerde zonne-energie, goed voor ongeveer 36% van de totale energieproductie.

Het grootste deel van de zonne-energie, meer dan twee derde, zal naar verwachting afkomstig zijn van grootschalige zonneparken. Om een twaalfvoudige groei van de zonnecapaciteit te realiseren van 114 GW eind 2017 naar ongeveer 1.400 GW in 2030 in Europa, is het van cruciaal belang om het onbenutte potentieel van grootschalige fotovoltaïsche energiecentrales te benutten. Geavanceerde markten voor zonne-energie moeten de 1.0-fase van zonne-energie achter zich laten omdat grootschalige PV-installaties meestal zijn geïnstalleerd met de bedoeling om de individuele systeemopbrengsten te maximaliseren. Het gaat nu om Solar 2.0 - dat zijn net flexibele PV-installaties geïntegreerd in het energiesysteem.

 Met het juiste marktontwerp is zonne-energie vandaag de dag in staat om kosteneffectieve flexibele capaciteit te leveren die vraag en aanbod in evenwicht houdt, en flexibiliteits- en betrouwbaarheidsdiensten levert voor het net, zoals frequentieregulering of controle van de besturing. Terwijl zonne-energie al een aanzienlijke netpenetratie kan bereiken zonder opslag, maken de snel afnemende kosten voor stationaire batterijen de Solar 3.0-fase mogelijk, waarbij de opslag zorgt voor een stevige dispatchbare zonne-energiecapaciteit.

Het rapport SolarPower Europe's "Grid Intelligent Solar - Unleashing the Full Potential of Utility-Scale Solar Generation" werd geïnitieerd door First Solar en gerealiseerd met de steun van BayWa, Tesla en SMA met als doel feiten en cijfers te verstrekken over de voordelen van het gebruik van goedkope grootschalige zonne-energie om het Europese net stabiel en betrouwbaar te houden voor de Europese Unie om haar 2030-doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen.

Bron: Solar Power Europe

 

 

Alle platformen van ODE