Zonne-energie
Zuid-Koreaanse wapenfabrikant voorziet Groningen en Drenthe van zonnepanelen

Zuid-Koreaanse wapenfabrikant voorziet Groningen en Drenthe van zonnepanelen

29 januari 2019

Op Groningse en Drentse daken liggen honderden zonnepanelen van de Zuid-Koreaanse wapenfabrikant Hanwha. Via grootschalige inkoopacties promoten de provincie Drenthe en alle Groningse gemeenten de zonnepanelen van dit bedrijf dat ook clusterbommen maakt.

Dat melden RTV Drenthe en onderzoekscollectief Follow the Money op basis van eigen onderzoek.

Volgens de regionale omroep gaat het om zonnepanelen van het merk Q-Cells. Ze liggen ook op de daken van honderd scholen. De panelen zijn omstreden omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant ook clusterbommen maakt, een wapen dat veel burgerslachtoffers maakt en bij internationale wet verboden is. Het is Nederlandse banken en pensioenfondsen om die reden verboden te investeren in bedrijven als Hanwha.

'Als we dit hadden geweten...'

De provincies, de scholen en de leveranciers zeggen in een reactie dat ze niet wisten dat het bedrijf achter de Q-Cells-zonnepanelen ook clusterbommen maakt. ,,Als we dit hadden geweten, hadden we dit niet gedaan'', zegt John van Meekeren, van Stichting Primenius bij RTV Drenthe. Die stichting heeft 26 basisscholen in Groningen en Drenthe waar nu Q-cells-zonnepanelen op de daken liggen.

Duizenden bewoners uit de provincies Drenthe en Groningen kregen afgelopen jaar een brief van hun gemeente met de vraag of ze mee willen doen aan de zonnepanelenactie van 'SLIM wonen met energie'. Die organiseert in opdracht van de provincie Drenthe en de Groningse gemeenten een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en zonneboilers.

Provincie Groningen wil panelen Hanwha weren

De provincie Groningen, die samen met het Energieloket en de Groninger gemeenten deze inkoopactie organiseert, zegt dat ze niet willen dat er langer met zonnepanelen van Hanwha wordt gewerkt. Hierover gaat ze in gesprek met vereniging SLIM wonen met energie.

De provincie Drenthe heeft geconcludeerd dat Hanwha Chemicals Corp. een eigenstandig bedrijf is dat los staat van het bedrijf dat clusterbommen produceert. ,,Er is bij dit bedrijf geen sprake van illegale praktijken of witwassen, dus ondernemen wij geen actie'', aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra bij RTV Drenthe.

Bron: https://www.dvhn.nl

Alle platformen van ODE