Solarpower Europe heeft recent haar schattingen voor de installatiecijfers van Europa in 2018 bekendgemaakt. In Europa kreeg zonne-energie een boost door een verlaging van de systeemprijzen en beleidsstimulansen.
In Europa was Duitsland marktleider voor nieuwe zonne-energie, maar Spanje is aan het naderen.
Het vermogen in aantal nieuwe zonne-energie-installaties in de Europese Unie was vorig jaar ongeveer 8 GW, een stijging van 36% ten opzichte van 2017, toen er 5,9 GW aan zonne-energie werd geïnstalleerd.
Volgens een verklaring van Solarpower Europe heeft Europa, met inbegrip van Turkije en Rusland, ook het installatietempo verhoogd tot 11 GW, een stijging van 20% ten opzichte van de 9,2 GW die een jaar eerder werd gerealiseerd.
"Het is goed om te zien dat Europa weer helemaal gaat voor zonne-energie", aldus Walburga Hemetsberger, CEO Van Solarpower Europe. "Met zonne-energie als meest populaire energiebron onder de EU-burgers, de meest veelzijdige en vaak ook de goedkoopste energiebron, en met voortdurende kostendalingen, staan we pas aan het begin van een lange opwaartse trend voor zonne-energie in Europa.
Volgens de directeur beleids van Solarpower Europe, Aurélie Beauvais, is de opwaartse trend het resultaat van de EU 2020-doelstellingen voor hernieuwbare energie. Ze prees ook de wetgeving van het Clean Energy Package als een beleidskader dat de weg kan effenen voor een aanzienlijke groei van zonne-energie.
Het afschaffen van het minimum importtarief voor Chinese zonnepanelen hielp ook om de kosten van zonne-energie te verlagen, waardoor het de oplossing bij uitstek is voor de lidstaten om aan de nationale klimaat- en energieplannen te voldoen, aldus Beauvais.
Duitsland en Spanje zullen strijden om de dominantie
Vorig jaar was Duitsland de grootste markt in Europa, met 2,96 GW aan nieuwe zonne-energie, een jaarlijkse stijging van 68%. Turkije stond met 1,64 GW op de tweede plaats, na 2,59 GW in 2017, maar nieuwe aanbestedingen zijn uitgesteld. Bedrijven die deelnamen aan de laatste veiling van 1 GW hebben gevraagd om een nieuwe aanbesteding uit te stellen omdat een ernstige devaluatie van de valuta de financiering van nieuwe zonne-energie in gevaar zou brengen.
Nederland heeft zich herpakt wat betreft hernieuwbare energie nadat er in 2017 in een EU-rapport werd gezegd dat Nederland achterbleef in zijn doelstelling tegenover de buurlanden. Vorig jaar sloot Nederland zich aan bij de 'gigawatt-club' met ongeveer 1,4 GW aan nieuwe zonne-energie - een jaarlijkse groei van bijna 100%. PV maakte 72% uit van de najaarsronde van het SDE programma ter stimulering van duurzame energie - voor ongeveer 3,7 GW aan capaciteit.
De Europese markt is dit jaar bezig aan een grotere groei, omdat de golf van subsidievrije projecten in het zuiden van Spanje - mede dankzij de lage materiaalprijzen - naar verwachting Spanje tot de drijvende kracht van de Europese zonne-energiemarkt zal maken. Frankrijk heeft zich onlangs ook verbonden tot een ambitieuzer plan voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie en voorspelt bijna 3 GW per jaar voor de komende zes jaar.
Analisten van IHS Markit hebben zojuist een rapport uitgebracht waarin zij schatten dat de Europese markt dit jaar zal groeien tot 18 GW aan installaties.
Bron: www.pv-magazine.com