Zonne-energie
Provincies in Nederland testen weg met zonnepanelen erin

Provincies in Nederland testen weg met zonnepanelen erin

25 februari 2019

Op twee plaatsen in Noord- en Zuid-Holland wordt begin maart een stuk zonnewegdek in gebruik genomen. In de gemeenten Haarlemmermeer en Spijkenisse wordt een weg van 150 meter aangelegd met zonnepanelen erin.

SolaRoad legde het zonnewegdek eerder over een afstand van 90 meter op een fietspad in Krommenie. De provincie Noord-Holland liet vorig jaar al weten de techniek te willen testen voor zwaar verkeer.

150 meter

Vanaf 7 maart worden in Haarlemmermeer en Spijkenisse op twee locaties delen van het zonnewegdek in gebruik genomen. In Spijkenisse ligt het nieuwe wegdek op een busbaan, in Haarlemmermeer op een parallelweg naast een drukke provinciale weg. In totaal komt er 150 meter zonnewegdek te liggen. "SolaRoad is een voor fietspaden bewezen technologie en voor deze toepassing marktrijp product. Op de busbaan en de parallelweg zetten we de eerste stap naar toepassing op wegen voor zwaar verkeer”, stelt Arian de Bondt, directeur van Strukton Civiel Regio West. Wegenbouwbedrijf Strukton werkte mee aan de realisatie van het project.   

Potentie

Honderd meter zonnewegdek levert volgens ontwikkelaar SolaRoad jaarlijks 30.000 kilowattuur aan energie op. Die energie kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s en huishoudens.  “De opening van deze twee stroken zonnewegdek betekent een doorbraak op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het wegconcept uitgroeit tot een systeem waarmee de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar de voertuigen die over de weg rijden”, zegt Sten de Wit, commercieel directeur van de ontwikkelaar.

Zonnepanelen als wegdek

Waar SolaRoad in 2014 in Krommenie nog één van de eerste partijen was, zijn zonnepanelen op wegen inmiddels al vaker toegepast. Op de provinciale weg N401 in Utrecht ligt tot juni 2020 vijftig vierkante meter aan zonnepanelen in het wegdek. Bouwbedrijf BAM test ook berijdbare zonnepanelen op een stuk vluchtstrook van de A2.

Bekijk in deze video hoe de berijdbare zonnepanelen werken.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

 

Alle platformen van ODE