Zonne-energie
WoodMac: zonne-installaties 'zowat overal ter wereld' goedkoper dan aardgas tegen 2023

WoodMac: zonne-installaties 'zowat overal ter wereld' goedkoper dan aardgas tegen 2023

27 mei 2019

De dagen van nieuwe gasgestookte centrales die op basis van een genivelleerde kost gelijke tred houden met zonneparken, kunnen snel voorbij zijn. Maar de opkomst van concurrerende veilingen van hernieuwbare energie betekent dat het zelfs in een groeiende markt moeilijk zal zijn om winst te maken.

Zonne-energie zal binnenkort in staat zijn om wereldwijd gasgestookte centrales op een genivelleerde kostenbasis te overtreffen. Dat betekent niet dat het een gemakkelijker leven wordt in de zonne-energiesector.

"Tegen 2023 denken we dat zonne-energie bijna overal ter wereld goedkoper zal zijn dan gas", zegt Tom Heggarty, senior analist zonne-energie voor Wood Mackenzie Power & Renewables.

“De nieuwe gecombineerde-cyclus gasinstallaties blijven concurrentieel met nieuwe grootschalige zonne-energie in vele grote markten vandaag, van China tot het VK tot Zuid-Korea. Maar dat zal niet meer het geval tegen de vroege jaren '20 zijn, aangezien de materiaalkosten blijven dalen en  concurrerende veilingen meer en meer voorkomen”, zei Heggarty.

Maar toch is dit nieuws recent niet enkel een goede zaak voor de globale zonne-energiemarkt.

De markt slaagde er niet in om de drempel van 100 gigawatt aan jaarlijks geïnstalleerd vermogen in 2018 te halen, zoals verwacht werd, vooral door een door het beleid veroorzaakte vertraging in China.

Ook India zette vorig jaar een zwakker resultaat in groei neer doordat 14 gigawatt aan veilingen  die werden geannuleerd of uitgesteld, of projecten die werden toegekend, werden geannuleerd.

2018 was het eerste jaar zonder een record-lage prijs voor een stroomafnameovereenkomst van zonne-energie, na een lange reeks van records in uiteenlopende markten zoals Zuid-Afrika, de VS, Marokko en Saoedi-Arabië.

Maar tegenslagen in een bepaalde markt - zelfs in China - worden steeds minder belangrijk naarmate de sector zich wereldwijd verder verspreid. China was tot 2018 goed voor 35 procent van de wereldwijde zonne-installaties, maar dat aandeel zal in de periode 2019-2024 dalen tot 27 procent, voorspelt WoodMac.

Hier zijn enkele lichtpunten aan de horizon voor de wereldmarkt, volgens Heggarty.

Australië

  • Australië is een "slapende reus" die in 2018 eindelijk "zijn belofte begon na te komen", met 4 gigawatt aan zonnecapaciteit - waarmee het de vijfde grootste markt ter wereld is geworden.
  • Australië versloeg de VS met cijfers tot 2 miljoen zonne-installaties in een paar maanden, en dat  ondanks het feit dat het slechts 9 miljoen huishoudens heeft.
  • PV is nu echt in mainstream geworden in Australië", zegt Heggarty.

 

Europa

  • Na een lange periode in een diep dal begint de eens zo belangrijke Europese markt voor zonne-energie weer een gestage groei te vertonen en zou op de drempel kunnen staan van een heropleving.
  • 2019 wordt een belangrijk jaar, nu de EU-landen formeel hun doelstellingen voor 2030 voor emissiereductie en hernieuwbare energie moeten vastleggen, met inbegrip van gedetailleerde plannen om die doelstellingen te halen.
  • We verwachten nog meer veilingen; meer ondersteunende maatregelen voor decentrale energieopwekking; coöperatieve zonne-energieprojecten zullen een zeer interessante sector in Europa worden, denken we," aldus Heggarty. "We denken ook dat de barrières die bestaan voor stroomafnameovereenkomsten voor bedrijven zullen worden weggenomen.

 

Saoedi-Arabië

  • Waarschijnlijk de enige opkomende markt waar we nog niet veel van hebben gezien, maar waar we het meest optimistisch over zijn, is Saoedi-Arabië," aldus Heggarty. "De economische opportuniteit en de reden voor zonne-energie in Saoedi-Arabië is heel duidelijk.
  • Saudi-Arabië blijft verlammend afhankelijk van ruwe olie voor energieopwekking. Tijdens de zomermaanden verbrandt het koninkrijk 900.000 vaten olie per dag voor elektriciteit, wat overeenkomt met 1 procent van de wereldwijde vraag naar olie.
  • Saudi-Arabië heeft afgezien van een zonneplan van 200 gigawatt en steunt in plaats daarvan een meer ,,realistische" doelstelling van 40 gigawatt voor 2030, zei Heggarty.
  • Het land zou in de loop van het komend decennium belanden in de globale top-10 markt, voegde hij  eraan toe, met concrete maatregelen die in 2019 worden getroffen.

 

Race to the bottom

Met een wereld van mogelijkheden voor de zonne-energie sector, is het nog steeds een uitdagende plek om winst te maken, en misschien wel in toenemende mate.

Waar landen ooit de neiging hadden om via een feed-in tarief voeling te krijgen met zonne-energie  om dan later over te stappen naar veilingen, gaan ze nu veel sneller over tot veilingen of aanbestedingen.

Duitsland heeft er 17 jaar over gedaan om een FIT uit te werken, vanaf de invoering van een FIT tot  de invoering van een concurrerend veilingmodel. In China en Vietnam nam het slechts drie jaar in beslag, aldus Heggarty. En Cambodja heeft onlangs zijn plannen voor een FIT helemaal laten varen en zal direct overgaan tot veilingen.

De opkomst van de veilingen heeft geleid tot "extreem agressieve" biedingen en de toetredingsdrempels zijn laag voor bedrijven die grote zonnecentrales willen ontwikkelen of bouwen. "Het is niet alleen grootschalige zonne-energie en onafhankelijke electriciteitsproducenten die dit soort markten kunnen betreden; er is een hele waaier van bedrijven uit verschillende landen die beginnen te bieden," gaf Heggarty aan.

Dergelijke intense concurrentie betekent dat de winnende bieders typisch rendementen hebben tussen 5 en 7 percent. De beperkte marges hebben invloed op "iedereen in de zonnewaardeketen", aldus Heggarty.

“De globale zonnesector wordt voorbereid voor de groei aangezien de veilingen zich nu aan het verspreiden zijn, voegde hij toe, maar dit zijn vrij uitdagende markten om in te werken”.

Bron: www.greentechmedia.com  

Alle platformen van ODE