Zonne-energie
Engie huldigt zonnepanelenpark van 100 MW in

Engie huldigt zonnepanelenpark van 100 MW in

24 juni 2019

De bouw van het project in Lommel ging in oktober 2018 van start. De faciliteit, die eigendom is van de Vlaamse Limburgse investeringsmaatschappij LRM, zal stroom verkopen aan een zinkfabrikant en heeft ook recht op een premie van 0,0479 euro bovenop de marktprijs voor stroom.

De lokale zink- en loodfabrikant Nyrstar tekende in juli 2018 een PPA (energieaankoopcontract) voor een duur van 15 jaar om een deel van de op de site opgewekte elektriciteit af te nemen. "Via een directe lijn tussen het zonnepark en onze technische installaties zal onze zinksmelterij alle energie uit de zonnepanelen halen. We maken ons productieproces groener door gebruik te maken van hernieuwbare energie", zegt Nyrstar VP van European Operations, Guido Janssen.

Engie voegde hieraan toe dat andere bedrijven die verhuizen naar het Kristalpark III, waar Nyrstan actief is, zich kunnen inschrijven als afnemer van energie, met een jaarlijkse productie van ongeveer 85 GWh.

Het project heeft van de Vlaamse overheid een premie van 0,0479 euro/kWh gekregen bovenop de marktprijs voor elke stroom die het in het net injecteert.

Gereduceerd tarief

Oorspronkelijk werd het tarief in december 2017 door het Vlaams Energieagentschap vastgesteld op 0,078 euro/kWh, maar na de afsluiting van de aanbestedingsprocedure door Engie werd dit bedrag verlaagd. "Het Kristal Zonnepark zal 34% minder steun nodig hebben dan eerst berekend", aldus voormalig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein op dat moment. Het nieuwe bedrag van 0,0479 euro is de geschatte waarde van de groenestroomcertificaten die het project zal ontvangen voor zijn energieproductie, betaald bovenop de energiewaarde.

Het zonnepark is momenteel het grootste operationele park in België. Ongeveer 98% van de 526.000 op het net aangesloten zonne-energiesystemen in België waren eind vorig jaar residentiële zonne-energiesystemen met een capaciteit van niet meer dan 10 kW. De gecombineerde capaciteit van kleinschalige zonne-energie vertegenwoordigt 64% van het totale Belgische PV-vermogen, terwijl de rest voornamelijk bestaat uit commerciële en industriële daken. Het gecumuleerde zonne-energievermogen van België bedroeg vorig jaar 4,25 GW.

De afgelopen maanden zijn er bemoedigende signalen voor de grootschalige zonne-energiemarkt gekomen van verschillende projecten die de afgelopen maanden zijn aangekondigd, onder meer in de drijvende PV-sector.

België blijft echter één van de lidstaten van de EU die de doelstellingen voor 2020 op het gebied van klimaatverandering niet zullen halen.

Bron: https://www.pv-magazine.com

Alle platformen van ODE