Zonne-energie
Ontex neemt 7.200 zonnepanelen in gebruik: grootste Vlaams dakgebonden pv-systeem sinds 2013

Ontex neemt 7.200 zonnepanelen in gebruik: grootste Vlaams dakgebonden pv-systeem sinds 2013

24 juni 2019

Ontex heeft in het Vlaamse Eeklo 7.200 zonnepanelen in gebruik genomen. Energieminister Lydia Peeters opende het pv-systeem en stelt dat het het grootste dakgebonden pv-systeem is dat sinds 2013 geplaatst is.

Het systeem bestaat uit zonnepanelen van Suntech met een vermogen van 305 wattpiek per stuk, SMA-omvormers van 50 kilowatt en montagematerialen van Avasco. Het totale vermogen bedraagt 2,2 megawattpiek wat zorgt voor een jaarlijkse zonnestroomproductie van 2 miljoen kilowattuur.

Het systeem levert 7,5 procent van de totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de fabriek, waarbij slechts 1 procent van de zonne-energie wordt geïnjecteerd op het net. Als ontwikkelaar / investeerder zorgt Menapy voor alle studies, vergunningen, financiering, constructie, verzekering en onderhoud van het systeem. Menapy verkoopt de ter plaatse geproduceerde groene stroom aan Ontex gedurende 15 jaar. Na deze termijn worden de zonnepanelen overgedragen aan Ontex, die er vervolgens nog eens 15 jaar zonnestroom mee zal opwekken.

Burgerparticipatie is voorzien doordat medewerkers van Ontex kunnen deelnemen in de financiering van het project via crowdlending: gebaseerd op het win-winmodel, ondersteund door de Vlaamse regering en gefaciliteerd door Participatie Maatschappij Vlaanderen.

Bron: Solarmagazine.nl

Alle platformen van ODE