Zonne-energie
Toyota test zonnepanelen op elektrische auto

Toyota test zonnepanelen op elektrische auto

29 juli 2019

De Japanse autobouwer Toyota gaat in Tokyo testen of zonnepanelen de actieradius van elektrische auto’s kunnen vergroten. De zonnepanelen zijn verwerkt in de motorkap, het dak en de achterklep. Het prototype van de auto is afgeleid van een hybride Toyota Prius die al met zonnepanelen leverbaar is.

De zonnepanelen op de testauto zijn ontwikkeld door consumentenelektronicabedrijf Sharp. Volgens Toyota moeten de zonnepanelen, met een rendement van 34 procent, 860 watt aan vermogen kunnen leveren. De zonnepanelen waarmee de hybride Prius sinds 2016 uitgerust is, leveren ongeveer 180 watt vermogen. Deze energie wordt gebruikt voor onder andere de airconditioning en de navigatie in de auto.

De nieuwe zonnepanelen moeten het prototype van de Prius een behoorlijk eind verder brengen dan nu mogelijk is. Volgens Toyota laadt de plugin-hybride van de Prius in één dag voldoende energie om zes kilometer elektrisch te rijden; de nieuwe testauto moet na één dag opladen 45 kilometer elektrisch kunnen rijden. Ook kan de batterij nu worden opgeladen met zonne-energie als de auto rijdt. Bij de plugin-hybride variant is het opladen alleen mogelijk als de auto stilstaat.

Markt creëren

Uiteindelijk wil Toyota een nieuwe markt voor laadsystemen op zonne-energie creëren. Die markt moet de mobiliteitsbranche gaan bedienen. Hoe die markt eruit moet komen te zien, is nog onduidelijk.

Concurrentie

Toyota is niet de enige autobouwer die met zonnepanelen en volledig elektrische auto’s aan de slag gaat. Het Zuid-Koreaanse Hyundai kondigde vorig jaar al aan een dak van zonnepanelen te ontwikkelen voor een aantal auto’s. Dichter bij huis produceert Sono Motors in Duitsland een zonne-auto en onthulde het Nederlandse bedrijf Lightyear recent het eerste prototype van zonne-auto Lightyear One.

Bron. www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE