Nieuwe zonnecellen op basis van textiel die in vrachtwagenzeilen worden geweven, zouden binnenkort de elektriciteit kunnen produceren die nodig is om koelsystemen of andere apparatuur aan boord aan te drijven, schrijft Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems (IKTS) in een persbericht.
In samenwerking met andere instituten en het bedrijfsleven ontwikkelden de onderzoekers van het Fraunhofer Institute buigzame, op textiel gebaseerde zonnecellen in plaats van het gebruikelijke glas of silicium. Ook conventionele gevels van gebouwen konden worden bekleed met fotovoltaïsch textiel in plaats van betonpleister. Of de rolluiken die worden gebruikt om schaduw te bieden in gebouwen met glazen gevels kunnen worden gebruikt om honderden vierkante meters extra oppervlak te creëren voor het opwekken van energie, schrijft IKTS.
De onderzoekers hebben een eerste prototype gemaakt, maar willen de efficiëntie verhogen om het product commercieel levensvatbaar te maken. Hoewel zonnecellen op basis van silicium veel efficiënter zijn, kan het nieuwe type worden gebruikt als alternatief voor specifieke toepassingen. De eerste op textiel gebaseerde zonnecellen zouden over ongeveer vijf jaar klaar kunnen zijn voor commercialisering, aldus de onderzoekers.
Onderzoekers zeggen dat de Duitse zonne-energiecapaciteit in Duitsland aanzienlijk zal moeten groeien om op een dag volledig te kunnen instaan in de elektriciteitsbehoefte van het land met hernieuwbare energiebronnen. Nieuwe technologieën om de efficiëntie te verhogen en nieuwe materialen om de mogelijke toepassingen te diversifiëren zijn essentieel om dit doel te bereiken, aangezien het landgebruik steeds meer een obstakel vormt voor de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen.