Zonne-energie
Europa op weg naar beste installatiecijfer sinds tien jaar met 16,7 GW aan nieuwe zonne-energie-installaties dit jaar

Europa op weg naar beste installatiecijfer sinds tien jaar met 16,7 GW aan nieuwe zonne-energie-installaties dit jaar

20 december 2019

De voorlopige statistieken van SolarPower Europe geven aan dat dit het beste jaar is voor PV op het continent is sinds 2010, met een capaciteitstoename van 104% op jaarbasis. Spanje loopt voorop met een verwachte 4,7 GW aan nieuwe zonne-energie-installaties, gevolgd door Duitsland met 4 GW.

Volgens SolarPower Europe ligt Spanje op schema om dit jaar 4,7 GW aan nieuwe vermogen toe te voegen.

De eerste schattingen van SolarPower Europe voor 2019 geven aan dat de 28 lidstaten van de Europese Unie dit jaar 16,7 GW aan het net hebben toegevoegd,  een verbazingwekkende toename van 104% op jaarbasis.

Volgens het eerste EU Market Outlook for Solar Power, het rapport van de SolarPower Europe heeft Spanje dit jaar het voortouw genomen bij de capaciteitsgroei en ligt het op schema om 4,7 GW toe te voegen,. Duitsland staat op het punt om in 2019 4 GW toe te voegen, gevolgd door Nederland met 2,5 GW en Frankrijk met 1,1 GW.

De voorlopige statistieken van de federatie suggereren dat de Europese zonne-energie-industrie op schema ligt voor haar beste jaar sinds 2010, nu de EU-lidstaten aandringen op bindende nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie voor 2020. Zoals de federatie aangaf, liggen 26 van de 28 EU-lidstaten op schema om dit jaar meer PV te installeren dan vorig jaar, grotendeels op basis van het prijsconcurrentievermogen, waarbij zonne-energie vaak de goedkoopste optie is voor nieuwe energiecapaciteit, zo beweerde de organisatie.

Zonne-energie overtreft andere productie-installaties

Tegen het einde van het jaar zal de EU naar verwachting 131,9 GW aan cumulatief geïnstalleerd zonnevermogen hebben, een stijging van 14% op jaarbasis, zo blijkt uit de statistieken. SolarPower Europe merkte op dat er dit jaar meer nieuwe PV-capaciteit is gebouwd op het continent dan welke andere technologie voor de opwekking van elektriciteit.

Terwijl Spanje voorop loopt in termen van nieuwe capaciteit – dat was voor Spanje geleden sinds 2008 - heeft SolarPower Europe Polen uitgekozen voor zijn indrukwekkende groei. De organisatie verwacht dat de geïnstalleerde zonnecapaciteit van het land dit jaar verviervoudigt tot 784 MW.

De federatie verwacht een sterke groei in de komende jaren, aangezien de EU-lidstaten al zijn begonnen met de voorbereidingen om de doelstelling van de Europese Commissie van 32% hernieuwbare energie tegen 2030 te halen.

Michael Schmela, uitvoerend adviseur en hoofd marktonderzoek voor SolarPower Europe, omschreef de komende jaren als "een werkelijk fenomenaal vooruitzicht op de inzet van zonne-energie in Europa". Hij zei dat de EU op schema ligt om volgend jaar maar liefst 21 GW aan nieuwe zonne-energie toe te voegen, en 21,9 GW in 2021. "Het recordjaar zal naar verwachting 2022 zijn," voegde hij eraan toe, "met een verwachte recordhoogte van 24,3 GW aan installaties, en opnieuw in 2023, met 26,8 GW aan nieuw geïnstalleerd zonnevermogen".

SolarPower Europe zal haar definitieve statistieken voor 2019 - en een nieuwe vijfjaarlijkse prognose van de vraag naar PV - publiceren op de Intersolar Europe-beurs in juni 2020 in München. Eerder dit jaar werd voorspeld dat de wereldwijde PV-capaciteitsuitbreiding voor 2019 voor het hele jaar 128 GW zou bedragen.

Bron : https://www.pv-magazine.com 

Alle platformen van ODE