Zonne-energie
MIP-impact: EU-moduleprijzen dalen met 30%, vraag naar PV in 2019 stijgt met 40%

MIP-impact: EU-moduleprijzen dalen met 30%, vraag naar PV in 2019 stijgt met 40%

30 september 2018

Volgens IHS Markit zullen de prijzen van zonnepanelen op basis van het besluit om de MIP (Minimum import prijzen) in Europa te beëindigen tot 30% dalen, terwijl de totale projectsysteemkosten "onmiddellijk" zullen dalen. Over het algemeen voorspelt IHS Markit dat de PV-vraag in 2019 met 40% zal groeien.

Velen in de industrie zijn verheugd over het nieuws dat de Europese Commissie op 3 september om middernacht de minimuminvoerprijzen (MIP's) voor zonnepanelen en modules uit China, Taiwan en Maleisië zal beëindigen.

Josefin Berg, analist bij IHS Markit vertelt dat zij verwachten dat de moduleprijzen in Europa de komende weken met maar liefst 30% zullen dalen voor nieuwe contracten.

"Voor projectontwikkelaars en EPC's zal een dergelijke kostendaling de totale projectsysteemkosten en de bijbehorende LCOE onmiddellijk doen verlagen en de projectmarges verhogen voor reeds gecontracteerde projecten", zegt ze.

Vorige week zei het in Taiwan gevestigde EnergyTrend dat het een verdere daling van de prijzen van zonnecellen had waargenomen, vooral in het segment van hoog-efficiënte monokristallijne cellen. Na het stopzetten van de MIP's zal een nieuwe prijzenoorlog in het leven worden geroepen, zei hij. Met name zonnecellen die afkomstig zijn uit China zullen directe concurrentie opleveren met producten uit Taiwan.

Berg zei dat de grootste impact van de beslissing zal zijn om de 40% jaarlijkse groei van nieuwe PV-installaties in Europa in 2019 in goede banen te leiden. "Met name de ontwikkelaars van grootschalige projecten in ontwikkeling in Zuid-Europa, beide met overheidsprogramma's en met private PPA's (Solar Power Purchase Agreements), zullen profiteren van de toegenomen concurrentie tussen leveranciers, "zegt ze.

In de nieuwste PV Installations Tracker van IHS Markit, die in juni werd gepubliceerd, hadden de analisten al als het meest waarschijnlijke scenario aangenomen dat de MIP na september niet meer zou worden verlengd. "We houden dus vast aan onze prognose voor PV-installaties in Europa, die in 2018 ongeveer 12 GW in 2018 en 17 GW in 2019 bedraagt," zegt Berg.

De concurrentie zal ook intensiever worden voor de verkoop van modules aan Europa. "De productiecapaciteit in Zuidoost-Azië zal zijn concurrentievoordeel op de Europese markt verliezen, omdat de invoer uit China zal toenemen. De enige duidelijke markt voor de capaciteit van Zuidoost-Azië zal de Verenigde Staten en mogelijk India zijn, afhankelijk van de evolutie van de invoertarieven voor Chinese modules en cellen, "vervolgt ze.

Ze kon echter niet zeggen hoeveel van de Amerikaanse of Indiase vraag nu zou kunnen worden voldaan met modules uit Zuidoost Azië.

Een keerpunt

De vereniging SolarPower Europe, al lang een spreekbuis over de tarieven, heeft de beslissing toegejuicht als een "keerpunt”, en een "nieuw zonne-tijdperk" voor de Europese zonne-industrie.

"Door het verwijderen van de handelsrechten heeft de Europese Commissie vandaag de grootste belemmering voor de groei van zonne-energie in Europa opgeheven, zei president Christian Westermeier in een verklaring.

CEO, James Watson, voegde hieraan toe: "De handelsmaatregelen hebben zonne-energie in Europa veel duurder gemaakt dan nodig.  Door ze te verwijderen, zal zonne-energie nu de goedkoopste vorm van elektriciteit in veel EU-landen zijn - dit betekent dat veel meer consumenten en nationale overheden in staat zullen zijn om te investeren in zonne-energie. "

Hij vervolgde dat ook de Europese fabrikanten in de hele waardeketen baat zullen hebben bij de afschaffing van de maatregelen. "Dit besluit in combinatie met een sterke industriële strategie, zoals voorgesteld door het Clean Energy Industrial Forum van de Europese Commissie, zal ongetwijfeld ook de hoeveelheid geproduceerde zonne-energieproducten in Europa verhogen," zei hij.

Op 24 augustus, toen het steeds duidelijker werd dat de MIP zou eindigen, verklaarde de EU ProSun, die vurig streed voor het behoud van de tarieven, "Vandaag is zonne-energie al de goedkoopste bron van elektriciteit in Europa. Zij zal niet goedkoper worden als de huidige antidumpingmaatregelen vervallen. Alleen de marges van de importeurs zullen iets stijgen. Maar de schade aan de verwerkende industrie - en zelfs de hele waardeketen - zal verwoestend zijn. "

Bron: www.pv-magazine.com

Alle platformen van ODE