Zonne-energie
Decathlon koopt jouw stroom in ruil voor sportgerief

Decathlon koopt jouw stroom in ruil voor sportgerief

29 januari 2021

Primeur in België: klanten kunnen hun zonnestroomoverschotten verkopen aan sportketen

Samen met klanten een energiegemeenschap opbouwen in de strijd tegen klimaatopwarming. Dat is de volgende ambitieuze stap in de duurzaamheidsstrategie van Decathlon. Concreet wil de sportketen de zonnestroomoverschotten van haar klanten afnemen, in ruil voor een voordelig zonnekrediet. Op die manier kan Decathlon, via een netwerk van eigen zonnepanelen, nog meer groene energie inzetten. Energiestudiebureau Zero Emission Solutions ontwikkelde het nieuwe energiemarktmodel, een primeur voor België.

Vandaag haalt Decathlon al 27% van haar stroom uit zonnepanelen op de daken van een 25-tal vestigingen in ons land. Op zeer korte termijn, in 2021 al, streeft de sportketen ernaar om één derde van de stroom uit eigen zonnepanelen te halen. Maar daar stopt de duurzame ambitie niet: Decathlon nodigt haar klanten uit om samen de eerste concrete energiegemeenschap in België te vormen. Daarbij kunnen klanten hun overtollige zonnestroom aan hun favoriete sportwinkel leveren.

Dit energiemarktmodel, bedacht en ontwikkeld door Zero Emission Solutions, is even nieuw als revolutionair. Vanaf heden kunnen particulieren in het Vlaamse Gewest die zonnepanelen plaatsen, geen gebruik meer kunnen maken van een terugdraaiende teller. Bijgevolg zullen ze de stroom die ze niet meteen verbruiken op het net verkopen – wat voor sommige Brusselse particulieren nu al het geval is. De meeste traditionele elektriciteitsleveranciers bieden voor die stroom slechts een beperkte waarde.

Decathlon nodigt haar klanten met zonnepanelen nu uit om overtollige stroom te leveren in ruil voor een voordeligere ‘zonnebonus’ (waarde van 4,5 eurocent per kWh, wat het dubbele is van wat leveranciers gemiddeld bieden). Zo draagt Decathlon concreet bij aan een stijgend aandeel hernieuwbare energie en gaat de sportketen samen met haar klanten de klimaatopwarming tegen. Klanten die willen instappen in dit duurzame energiemodel, kunnen voor meer info en inschrijving terecht op de site https://decathlon.zeroemissionsourcing.com.

Persbericht Decathlon, Zero Emission Solutions, RCA

Alle platformen van ODE