Zonne-energie
Kuurne bouwt drijvend zonnepark op vijver paardenrenbaan

Kuurne bouwt drijvend zonnepark op vijver paardenrenbaan

29 oktober 2018

Gemeente Kuurne, Drafwedrennen Kuurne, BeauVent en Ministry Of Solar slaan de handen ineen om de paardenrenbaan van een drijvend zonnepark te voorzien.

Er worden 380 zonnepanelen op de vijver in het midden van het hippodroom geïnstalleerd. Net als bij de andere geïnstalleerde zonnepanelen op gebouwen van gemeente zijn de Kuurnse inwoners mede-eigenaar. Ze konden in 2017 intekenen op aandelen van de coöperatieve BeauVent die derdepartijfinancierder is. Ministry of Solar levert en plaatst zowel de vlottende constructie als de zonnepanelen.

De helft van de opgewekte groene stroom wordt ter plaatse gebruikt om de hippodroom en de Kubox van elektriciteit te voorzien. Johan Stroobandt van Ministry of Solar: ‘Wij willen als installateur van kleine en grote pv-installaties blijven innoveren en vonden op de hippodroom de geschikte plaats om deze vlottende installatie te realiseren. Doordat de installatie op het water drijft, worden de panelen en de kabels op warme dagen zoals de afgelopen zomer gekoeld wat voor een hoger rendement zorgt.’

Kuurne ging in 2017 in zee met BeauVent als derdepartijfinancierder om de gemeentelijke gebouwen te voorzien van zonnepanelen. Aanvankelijk zat de Kubox mee in de scope maar het afgelopen jaar werden er kleine herstellingswerken aan het dak van de Kubox uitgevoerd waardoor noch BeauVent en Ministry of Solar noch het gemeentebestuur het risico wilden lopen om het dak van de Kubox vol te leggen met panelen om die er dan na enkele jaren te moeten afhalen voor mogelijk structureel herstel.

Bron: https://solarmagazine.nl/

 

Alle platformen van ODE