Zonne-energie
Nieuw zonnepaneel is opvouwbaar, transparant en haalt hoge opbrengst

Nieuw zonnepaneel is opvouwbaar, transparant en haalt hoge opbrengst

25 februari 2021

Koreaanse onderzoekers uit de stad Busan hebben een zonnepaneel gemaakt dat extreem flexibel is, semi-transparant en ook nog eens een degelijk rendement haalt. Het van perovskiet gemaakte zonnepaneel is flinterdun, maar kon in het onderzoek toch 10.000 keer gevouwen worden zonder stuk te gaan. Oplaadbare kleding en andere flexibele toepassingen liggen nu in het verschiet.

Zonnecellen van perovskiet zijn anders dan die van silicium, die nu meestal op huizen liggen. Ze kunnen flexibel zijn, doordat de structuur anders is: geen rigide cellen, maar lagen van kristallen. De Koreaanse onderzoekers voegden hier een laag van koolstofnanobuisjes aan toe, een geleidend materiaal dat de opbrengst van de panelen moet verhogen.

Het resultaat is een paneel dat voor 80 procent transparant is en een rendement van 15,2 procent haalt. Dat laatste is een record voor (flexibele) zonnepanelen met koolstofnanobuisjes erin. Het laat zien dat de technologie voor zonnecellen met perovskiet en koolstofnanobuisjes steeds beter wordt.

Lees meer

Alle platformen van ODE